MELSELE. De Gaverlandstraat in Melsele is vanaf maandag 26 februari afgesloten tussen de huisnummers 17 en 31 voor collectorwerken. De werken zijn nodig voor de nieuwe verkaveling en duren tot 30 maart. Het gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid via de Dijkstraat en Koolputstraat. Fietsers en voetgangers hebben wel nog doorgang. (mb)

SINT-NIKLAAS. Maart is traditioneel jeugdboekenmaand in de bibliotheken. Dit jaar staat de jeugdboekenmaand in het teken van wetenschap en techniek. De bibliotheek van Sint-Niklaas geeft de aftrap op zondag 11 maart met een Kweetet!-Boekendag. Vanaf 9.30 uur zijn er verschillende activiteiten zoals knutselen, een sapjesfiets en een jeugdboekenverkoop. Gedurende de hele maand zijn er rondleidingen gepland voor in totaal 1 200 kinderen. 

SINT-NIKLAAS. De cultuurraad van Sint-Niklaas heeft woensdag de cultuurprijzen 2017 uitgereikt. Dat gebeurde tijdens een showavond in de stadsschouwburg. Winnaar is Kunst in de Stad voor de realisatie van het beeldenpaar 'Johanna en Margaretha van Constantinopel 1217'. Kunst in de Stad ontving het beeld Enigma van Frans Wuytack. 

GRAAUW (NL). Op donderdag 10 mei vindt in het Nederlandse polderdorp Graauw de 17de editie van GraauwRock plaats. Zoals voorgaande jaren zal de winnaar van de wedstrijd The Road to GraauwRock het festival openen. Naast grote namen als Bløf, Wulf en Son Mieux staan er ook met Herman Brock Jr. en Peer rasechte Zeeuwse groepen op de affiche. The U2 Tribute en Daredevils sluiten het festival af. 

LOKEREN. Eandis heeft in zijn logistiek centrum in Lokeren een innovatief energie-opslagsysteem geïnstalleerd waarmee het zonnestroom kan opslaan. Dat is een gigantische slimme batterijcontainer die gekoppeld is aan zonnepanelen. Met de opgeslagen zonnestroom kan Eandis zijn elektrische vorkheftruks opladen wanneer er geen zon is. Op het dak van het distributiecentrum staat een installatie van zonnepanelen van 375 kilowattpiek.

SINT-NIKLAAS.  Dieter Schalley, leerling uit het 2de jaar Latijn van de Heilige Familie in Sint-Niklaas, is doorgestoten tot de finale van de STEM-olympiade. Dat is een prestigewedstrijd voor jongeren van de eerste graad secundair onderwijs met feeling voor exacte wetenschappen, technologie, ontwerp en wiskunde. Er deden meer dan 23 600 deelnemers van 232 scholen mee. Schalley is samen met 48 leerlingen uit andere scholen in de finale geraakt. 

BEVEREN. Nog een paar weken en het is zover: de jaarlijkse zwerfvuilactie van de gemeente, Ibogem en Mooimakers.be. Tot hiertoe hebben reeds 21 scholen, een aantal wijkcomites en verenigingen, goed voor ruim 3 400 vrijwilligers, zich aangemeld om tussen woensdag 14 maart en zaterdag 17 maart zwerfvuil te ruimen in de Beverse straten, pleinen en parken. De organisatoren stellen het werkmateriaal ter beschikking: 1 100 grijpstokken, 3 300 paar handschoenen, fluohesjes, afvalzakken en containers. Vorig jaar haalden vrijwilligers tijdens de opruimactie 1 186 kilo zwerfvuil op. 

BEVEREN. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen er op donderdag 1 maart of vrijdag 2 maart overlagingswerken worden uitgevoerd rond de putdeksels op het kruispunt van de Glazenleeuwstraat met Klapperstraat. De werken duren 1 werkdag. Het kruispunt zal tijdens de werken afgesloten zijn.

SINT-GILLIS-WAAS. De Vlaamse overheid heeft eindelijk het plan goedgekeurd voor de heraanleg van de fietssnelweg op de oude spoorwegbedding Mechelen-Terneuzen. De fietssnelweg verbindt Sint-Niklaas met Hulst (NL).  Het fietspad is aan het herstelling toe. Bovendien vraagt de gemeente Sint-Gillis-Waas al jaren om een verbreding van het fietspad. Het fietspad zal verbreed worden tot 3 meter en krijgt een verharding van een mengeling van baksteenpuin en kalksteenslag, zonder bitumen en met een natuurlijk uitzicht. De waardevolle eiken langs het traject kunnen blijven staan. De provincie hoopt nog dit jaar met de werken te kunnen starten. 

STEKENE. Buurtcomité Windstil Stekene strijdt al meer dan een jaar tegen de bouw van een windturbinepark langsheen de E34 en zet alle middelen in om te verhinderen dat het park er komt. De windmolens van Fortech-wase Wind en Engie Electrabel zouden te dicht tegen woningen komen en te dicht bij het Wullebos en natuurgebied Zandbergen. Bovendien zouden drie windmolens in het jachtgebied van onder ander de zeldzame Bosvleermuis en Mopsvleermuis gebouwd worden.