SINT-NIKLAAS. Een baby kan gemiddeld tot 1 ton luierafval voortbrengen. Om dat te verminderen kunnen ouders kiezen voor herbruikbare luiers. Dat heeft verschillende voordelen: minder afval, lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot. Om het gebruik van herbruikbare luiers aan te moedigen, geeft afvalintercommunale MIWA jonge ouders een premie tot maximum 125 euro. 

Elke ouder weet het: een kind gebruikt behoorlijk wat luiers. Volgens afvalintercommunale MIWA gebruikt een kind gemiddeld 5 luiers per dag en dat gedurende 2,5 jaar, samen goed voor 4 560 stuks. In gewicht uitgedrukt maakt dat meer dan 1 ton per kind. Om die afval te verminderen promoot MIWA herbruikbare luiers.

Nele De Beelde en Dries Moerloose uit Nieuwkerken-Waas kozen bij de geboorte van zoontje Nelles (3,5) resoluut voor herbruikbare luiers. Ook voor dochters Hasse (2) en Ida (9 maand) werden de herbruikbare luiers opnieuw bovengehaald. "De belangrijkste beweegreden voor ons was het milieuvriendelijke aspect van herbruikbare luiers. De hoeveelheid afval die je zo uitspaart, is enorm. Dat het daarenboven goedkoper is dan wegwerpluiers, was leuk meegenomen.", aldus Nele. Het extra werk dat herbruikbare luiers met zich meebrengen, valt volgens het koppel goed mee. "We doen twee keer per week een luierwas. Bovendien is dit nadeel niet opgewassen tegen de vele voordelen die de herbruikbare luiers met zich meebrengen. Zo waren Nelles en Hasse al vroeg zindelijk, wat natuurlijk gemakkelijk is."

premie aanvragen

Afvalintercommunale MIWA wil jonge ouders, die kiezen voor herbruikbare luiers, een financieel duwtje in de rug geven met een premie. Deze bedraagt de helft van de aankoopprijs van een set wasbare luiers, met een maximum van 125 euro. De premie aanvragen kan via het digitaal loket op miwa.be. Voeg bij de aanvraag een kopie van het geboorteattest en het aankoopbewijs. (mb)

miwa