DE KLINGE. Op 10 april is het precies 150 jaar geleden dat de trein Mechelen-Terneuzen kon doorrijden tot aan de Belgische grens. De eerste trein naar Terneuzen vertrok op 26 augustus 1871. Die gebeurtenis wordt uitgebreid herdacht met allerlei initiatieven in alle gemeenten langs de lijn Mechelen-Terneuzen. Motor achter de herdenking zijn de werkgroep GrensDorpen in het Waasland en de Oudheidkundige Kring de Vier Ambachten in Zeeuws-Vlaanderen. 

Eén van de blikvangers is een zomerse fietstocht langs het hele parcours. Het zal ook mogelijkzijn om lussen te maken langs de vroegere ZVTM-lijn in Zeeuws-Vlaanderen als langs het parcours Axel-Moerbeke-Sint-Gillis-Waas om daar weer aan te sluiten op de M-T-lijn. De M-T-lijn is in de volksmond gekend als ‘Mèren Trug’ omdat de avondtrein naar Terneuzen bolt terwijl die pas de volgende morgen terugkeert. De fietslussen zal je kunnen raadplegen op zowel RouteYou, Youtube en Garmin. 

Daarnaast zijn er tentoonstellingen in Sluiskil, in Hulst, het KLINGSPOOR en Sint-Gillis-Waas via de lokale heemkundige kringen. Er zijn kunstprojecten en er wordt een minitrein opgesteld op de locatie KLINGSPOOR. De Musketeers van Sint-Gillis zorgen voor een gelegenheidsbier. Temse organiseert een fietstzoektocht met als titel ‘laat je vervoeren’. In Sint-Niklaas komen er wandelingen. Zelfs een fietstocht langs lokale middenstanders die iets aanbieden van eten of drinken komt in het vizier. Het volledige programma is raadpleegbaar op de website deklompdeklingevzw.be/150jaarmechelen-terneuzen. Het diverse programma past binnen het Europees Jaar van het Spoor. 

oproep

In het kader van 150 jaar Mechelen-Terneuzen is Grensdorpen nog steeds op zoek naar verhalen over de spoorlijn. Heeft je vader nog bij de spoorweg M-T gewerkt? Hield je moeder een overweg in de gaten? Alle verhalen zijn welkom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (mb)