REGIO. Unizo Oost-Vlaanderen telde in eerste helft van dit jaar maar liefst 8 698 starters. Dat zijn er bijna 31 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is dat het er 19,35 procent meer zijn dat in de eerste helft van 2019 toen er van corona nog geen sprake was. 

"Wellicht zitten er bij de starters van dit jaar ook ondernemers die eigenlijk vorig jaar al van wal hadden willen steken, maar toen op pauze hebben gedrukt omwille van corona", verklaart Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Oost-Vlaanderen, voor een deel de bijzonder gunstige score. "Maar ook los daarvan blijft het opmerkelijk dat opnieuw zoveel kandidaten de sprong waagden, terwijl we zeker tijdens de eerste maanden van dit jaar nog in volle crisis zaten en we pas sinds kort geleidelijk uit het dal aan het kruipen zijn. Wie echt wil ondernemen, laat zich duidelijk door niets of niemand tegenhouden. Van zodra er een tikkeltje meer perspectief is, maken ze de klik. Als deze trend zich ook dit najaar doorzet, door het verder wegdeemsteren van de coronacrisis, gaan tegen eind 2021 andermaal alle startersrecords sneuvelen."

In de sectoren die lange tijd (of nog steeds) gesloten waren, is het aantal starters eerder beperkt. Er komen veel bouwbedrijven en e-commerce bedrijven bij. Deze konden meestal ook actief blijven tijdens de crisis. Toch zijn er in de zwaar getroffen sectoren, tijdens het eerste semester van 2021, gepassioneerde ondernemers die de sprong wagen. Dat is zelfs het geval in sectoren waar men het minder verwacht, zoals recreatie. De crisis stimuleert een nieuw en modern ondernemerschap, en zorgt ook voor creativiteit. Daarnaast is het ondernemersvertrouwen grotendeels terug en ook dat vertaalt zich in de starterscijfers. (mb)