SINT-GILLIS-WAAS. Gisteren is de 50ste Erfgoedsprokkel van de provincie Oost-Vlaanderen voorgesteld. In dit 16 pagina’s tellende nummer gaat het over de geschiedenis van de Roomanmolen in Sint-Pauwels. De Roomanmolen is met z’n 24 meter de hoogste (historische) windmolen van Oost-Vlaanderen. Het is ook de enige overblijvende van vijf molens in Sint-Pauwels.

De recent gerenoveerde molen vierde afgelopen weekend z’n 175ste verjaardag. Deze en nog andere interessante weetjes zijn te lezen in de erfgoedbundel. 

leuke weetjes

Petrus Johannes Persoon bouwde hem in 1846-1847. Hij won de klei op de locatie zelf en bakte de bakstenen in ter plaatse opgetrokken veldovens - vandaar de oorspronkelijke naam ‘Gelaagmolen’. In de molen werden ook onderdelen gebruikt van een oudere, tot nog toe onbekende, molen en zelfs balken die waarschijnlijk afkomstig zijn uit een sluis.

In 1895 werd de familie Rooman,  ook bekend van een Roomanmolen in Belsele, Sint-Pauwels en Meerdonk, eigenaar van de molen. Huwelijken linkten hen daarenboven aan de molenaarsfamilie Hillegeer van de ondertussen verdwenen S’Hondsmolen (Sint-Pauwels).

In 2002-2003 moest de toenmalige eigenaar Arnold Van Dorpe de molen met spijt in het hart van de hand doen. De burgemeester trok aan de alarmbel bij de Provincie en de rest is geschiedenis.

"De net gerestaureerde Roomanmolen is een van de provinciale parels in Oost-Vlaanderen die we samen met het gemeentebestuur en vrijwillige molenaars in stand houden. Een Erfgoedsprokkel over deze molen, die op zijn 175ste verjaardag schittert als nooit tevoren, mocht dan ook niet ontbreken! De 50ste Erfgoedsprokkel ondertussen in een mooie reeks die je Oost-Vlaams erfgoed laat (her)ontdekken, een prachtige mijlpaal!", weet gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.

De Erfgoedsprokkel is gratis te downloaden via oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels. Een papieren versie is verkrijgbaar aan de Roomanmolen. (mb)