SINT-GILLIS-WAAS. Om haar energiefactuur enigszins onder controle te houden, wil de gemeente Sint-Gillis-Waas haar energieverbruik met 15 procent verlagen, zoals Europa vraagt in haar ‘Save gas for a safe winter’-plan. 

Om dat streefdoel te halen wordt de maximumtemperatuur van de gemeentelijke gebouwen waar mogelijk ingesteld op 19°C. Waar de openbare verlichting met  interactieve LED-verlichting is uitgerust, zullen de lichten gedimd worden naar 30 procent tussen 23 uur en 5 uur. Dit brengt per armatuur een bijkomende besparing van ongeveer 8 à 14%. Ongeveer 40 procent van de openbare verlichting is uitgerust met dergelijke LED-verlichting. Verder moedigt het gemeentebestuur haar personeel aan om te besparen waar het kan. 

Inwoners die energie willen besparen, kunnen terecht aan het woonloket via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 202 80 00 voor een energiescan of renovatieadvies aan huis. Voor meer begeleiding en advies over premies, wonen of energiebesparing kunnen inwoners ook een afspraak maken bij Woonwijzer Waasland. Elke 4e maandag van de maand zijn zij in de voormiddag aanwezig in het Welzijnshuis (enkel op afspraak): 24 oktober 2022, 28 november 2022, 19 december 2022.

Tot slot is er op 7 december een avondsessie in GC De Route met een hele reeks energietips door Fluvius en de Bond Beter Leefmilieu. Inschrijven of meer info via benoveren.fluvius.be/infomomenten/infosessie-snelle-energiebesparing-sint-gillis-waas. (mb)