SINT-GILLIS-WAAS. Er komt een wissel in de gemeenteraad van Sint-Gillis-Waas. Tom Ruts van Groen geeft na 15 jaar gemeenteraadslid de fakkel door aan Katja Daman van Vooruit. De wissel was reeds in 2018 tussen de kartelpartners afgesproken. 

Ruts vertrekt met gemengde gevoelens maar is trots dat hij dierenwelzijn op de politieke agenda heeft gezet en een voortrekkersrol heeft gespeeld op vlak van verkeersveiligheid. Katja Daman wordt voorzitter van de gemeenteraad en vervoegt de fractie Groen - Vooruit, die verder bestaat uit schepenen Herwin De Kind (Groen) en Erik Rombaut (Groen) en gemeenteraadslid Greet Van Moer (Groen).  "Ook al is ze van een andere partij geeft het me een geruststellend gevoel dat Katja in mijn plaats komt, want ze is toch altijd een compagnon de route geweest. We hebben met Herwin, Erik, Greet en nu ook Katja een ijzersterke fractie die mijn en onze dossiers verder vorm blijft geven.", aldus Tom Ruts. "Ik vlieg er meteen in, want het zal geen sinecure worden om Greet Van Moer (Groen) als voorzitter te vervangen. Zij bracht veel flair, charme en kennis van zaken in haar rol als voorzitter.", voegt Katja Daman nog toe. 

Daman wordt in het Bijzonder Comité Sociale Dienst opgevolgd door Frank Van den Branden (Groen) uit Meerdonk.  Naast mede-bezieler van het voedselbos van Pomona vzw werkt Van den Branden al 15 jaar als beleidscoördinator armoedebestrijding bij de Vlaamse Gemeenschap. Hij wil zijn ervaring rond sociaal beleid nu ook sterker lokaal inzetten. (mb)