REGIO. Afvalintercommunale MIWA vervangt in de loop van de komende weken alle glascontainers in Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster door nieuwe, grotere glascontainers. Ook de glascontainers in de recyclageparken worden vervangen. Het gaat in totaal om 185 bovengrondse glascontainers.

De glasbollen, zoals de glascontainers ook worden genoemd, worden wekelijks leeg gemaakt. Glasbollen met een intensiever gebruik zullen vaker leeg gemaakt worden. Ook tijdens bepaalde periodes zoals eindejaar zullen de glasbollen vaker geledigd worden. Tegelijk voert MIWA verscherpt toezicht in. Daarmee wil MIWA sluikstorters sneller betrappen en zo het sluikstorten terugdringen. 

In 2021 werd in totaal 4996 ton glas ingezameld: 4711 ton via de glasbollen op straat, 285 ton op de recyclageparken.

regels

Wat mag er in de glasbollen? Enkel volgende verpakkingen mogen, helemaal leeg, in een glascontainer: flessen, flacons en bokalen in doorzichtig glas. Wat er niet in thuis hoort zijn deksels en doppen, hittebestendig glas zoals ovenschotels en kookplaten, porselein, aardewerk, glazen of kristallen vaatwerk, vlak glas zoals ruiten en spiegels of gloeilampen en tl-lampen.

Daarnaast vraagt MIWA om de glasbollen enkel te gebruiken tussen 8 uur en 20 uur. Ander afval achterlaten in de buurt van de glascontainers, staat gelijk aan sluikstorten en dat is strafbaar. Sluikstorters riskeren een zware geldboete. (mb)