REGIO. Op donderdag 6 oktober staat er een nationale test van het BE-Alert-systeem gepland. Met dat platform wil de overheid bij een noodsituatie haar inwoners snel kunnen verwittigen via sms, telefoon of e-mail. Door dergelijke testen kunnen de gemeenten hun procedures oefenen. Er doen verschillende gemeenten mee met de test waaronder Beveren en Sint-Gillis-Waas. 

In Beveren zal er getest worden in drie campagnes. Inwoners van Haasdonk zullen tussen 13 en 15 uur een een sms en telefoon met gesproken boodschap ontvangen met volgende testbericht  "Test BE-Alert gemeente Beveren. Dit is een test. ...".  
Er zal ook een SMS-alert gaan naar mensen die tijdens de testfase in Kallo of in de haven aanwezig zijn. Hierbij wordt BE-Alert getest op basis van locatie-gebaseerde alarmering. Iedereen die zich op donderdag 6 oktober tussen 13 en 15 uur binnen de afgebakende testzone Waaslandhaven en Kallo bevindt, of zeer recent bevond, ontvangt een test-SMS van BE-Alert met volgende testbericht "Test BE-Alert gemeente Beveren. Dit is een test. ...". Ook wie niet ingeschreven is bij BE-Alert zal die SMS ontvangen. Inwoners van Kallo die ingeschreven zijn bij BE-Alert ontvangen mogelijk twee keer hetzelfde testbericht. 
Tot slot zullen mensen met een veiligheidsfunctie in havenbedrijven een testbericht ontvangen via sms en telefoon. 

In Sint-Gillis-Waas ontvangen inwoners die ingeschreven zijn bij BE-Alert de boodschap "BE-Alert - Test gemeente Sint-Gillis-Waas. Dit is een test. Geen reactie vereist. Motiveer ook vrienden en familie om zich in te schrijven op www.be-alert.be".

Om een testbericht te ontvangen moeten inwoners zichzelf registreren. Dit kan door op be-alert.be het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in te vullen. (mb)