BEVEREN.  Vanaf vandaag worden er zonnepanelen geplaatst op de sociale woningen van de wijk Vesten in Melsele. Daarmee wil de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting de energiefactuur van de huurders verlagen en meewerken aan een beter klimaat. Het gaat om een proefproject, waarbij de maatschappij samenwerkt met Aster en Energy Vision. De installateurs die vanaf vandaag aan het werk gaan in de wijk zullen enkel aan de buitenkant van de woningen werken. Op 10 november komt er een infobus van Aster langs in de wijk. Daar kunnen de inwoners vragen stellen en krijgen ze tips over hoe ze de zonnepanelen het best benutten en zo het meest besparen. 

"De sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen beschikken over een enorm zonnepotentieel. Samen beheren de maatschappijen ruim 58 000 gebouwen waarop zonnepanelen kunnen geplaatst worden. Als Gewestelijke Maatschappij starten wij nu, samen met Aster en Energy Vision, een proefproject in Melsele.", aldus Karin Beeldens, directeur van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting. 

"Voor de uitrol van dit project gaan wij in zee met Energy Vision en Aster. Aster is een coöperatieve die in het leven werd geroepen door de Vlaamse sociale huisvestingssector om woningen uit te rusten met zonnepanelen. Het is voor sociale huurders immers onmogelijk om te investeren in zonnepanelen. Enerzijds ontbreekt het hen dikwijls aan financiële middelen, maar anderzijds ook omdat het hun eigen dak niet is. Het doel van Aster is om de komende drie jaar in heel Vlaanderen 50 000 woningen van in totaal 400 000 zonnepanelen te voorzien.", weet Ann Cools, voorzitter van de Maatschappij. (mb)