KRUIBEKE. De Vlaamse overheid investeert 132.444,19 euro in de restauratie- en toegankelijkheidswerken aan kasteeldomein Wissekerke in Kruibeke. Het is het enige Wase project van vier projecten die minister Diependaele onlangs goedkeurde.
Op het domein rond kasteel Wissekerke worden dreven en paden heraangelegd in historische uitvoering. Hier en daar worden ook hedendaagse constructies toegevoegd. Zo komt er een wandelaarsbrug ter vervanging van de huidige Ezelsbrug en een hellend vlak als toegang tot het kasteel. Verder komen er beperkte ingrepen voor een aantal terugkerende evenementen.
geschiedenis
Reeds in de 10e eeuw stond op de plaats van het huidige kasteel een waterburcht, die deel uitmaakte van een versterkingsgordel aan de Schelde. Van de talrijke verbouwingen zijn de kelder uit de 15e eeuw en de toren uit de 16e eeuw de oudste restanten. In 1778 werd het kasteel eigendom van het oude adellijke geslacht Vilain XIIII, dat lange tijd de burgemeesters leverde voor de gemeente Bazel. In de 19e en de 20ste eeuw hadden opnieuw belangrijke verbouwingen plaats en kreeg het interieur zijn huidig uitzicht. In 1981 werden het kasteel, het imposante poortgebouw, de oude duiventoren en de elegante hangbrug over de parkvijver beschermd als monument. (mb)