SINT-NIKLAAS. Vlaams Belang Sint-Niklaas heeft gisteren, zondag 25 september 2022, voor het eerst sinds lange tijd een fysieke sociale zitdag gehouden. Daar konden burgers onder begeleiding hun energiefactuur laten vergelijken met de VREG-tool. Dertig mensen kwamen naar de zitdag in de Graanmaat. Op basis van de resultaten van de vergelijking kunnen 25 mensen hun energiefactuur verlagen met een goedkoper abonnement. 

Door gebruik van sociale media en andere moderne kanalen was de fysieke sociale zitdag van het Vlaams Belang wat in onbruik geraakt. De energiecrisis heeft daar verandering gebracht. De Sint-Niklase afdeling van het Vlaams Belang organiseerde gisterochtend een fysieke sociale zitdag in café De Graanmaat. Dat gebeurde enerzijds uit onvrede met de huidige reactie van de politiek en anderzijds uit de vaststelling dat heel wat mensen moeite hebben met het gebruik van de VREG-tool om energieleveranciers te vergelijken. 

"Enkele lokale bestuursleden en mandatarissen hebben zich ingelezen hebben in de materie of een korte opleiding gevolgd om de mensen te kunnen helpen om de vergelijking te maken.", zegt Filip Brusselmans, voorzitter Vlaams Belang Jongeren. Een dertigtal mensen met een heel verscheiden profiel kregen er hulp om de verschillende energieleveranciers te vergelijken. "Daar waren oudere mensen bij, maar ook jonge gezinnen en hoger opgeleide mensen met zonnepanelen op het dak van hun woning die niet helemaal wijs geraakten uit het aanbod. Die hebben we verder geholpen. Het resultaat is dat 25 van de 30 een goedkoper abonnement kan hebben.", aldus Brusselmans.  (mb)