REGIO.  Vrijdag werd op meer dan 115 plaatsen in Oost-Vlaanderen snelheidscontroles uitgevoerd naar aanleiding van de jaarlijkse Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen. Aan de actie namen 200 politiemensen van 26 politiezones deel. Ook de federale weg- en spoorwegpolitie deden mee. In totaal reden 6196 voertuigen, of 9,7 procent, te snel. Van 18 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.

Volgens Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter zit het percentage snelheidsovertredingen sinds 2016 onafgebroken in stijgende lijn. Positief is dat er minder snelheidsovertredingen werden vastgesteld dan tijdens de Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen eind vorig jaar. Toen reed 15,8 % van de gecontroleerde voertuigen te snel.  

Tijdens de Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen werden ook 31 bestuurders betrapt op rijden zonder een gordel en 75 bestuurders op gsm-gebruik achter het stuur. Er legden ook 6 bestuurders een positieve ademtest af.

"Ik wil iedereen op het terrein en achter de schermen één voor één van harte bedanken voor hun inzet. Deze editie heeft opnieuw aangetoond dat we de autobestuurders moeten blijven wijzen op de gevaren, want naast afleiding, alcohol en drugs en het niet dragen van een gordel, is snelheid één van de vier grote killers in het verkeer. Als je te snel rijdt, zie je minder, is je stopafstand groter, heb je minder tijd om te reageren en is de klap bij een ongeval groter.", aldus Carina Van Cauter, gouverneur provincie Oost-Vlaanderen. (mb)