SINT-NIKLAAS/LOKEREN. De ziekenhuizen AZ Nikolaas en AZ Lokeren willen hun medewerkers stimuleren om per fiets naar het werk te rijden. Daarvoor lanceren ze intern de campagne ‘Viva Velo’. "We geloven dat de fiets het transportmiddel van de toekomst is en dat voordeel oplevert voor zowel het individu als de maatschappij", klinkt het. 

De naam van de campagne is niet zomaar een naam. Er zit een hele betekenis achter het verzamelwoord Viva. De V staat voor voorzieningen, I voor Informatie over veilig- en zichtbaarheid. De tweede V staat voor Vitaliteit en de A staat voor Allemaal samen, omdat het nu eenmaal leuker is om dingen samen te doen met collega's.  

De fiets is al vrij populair bij de ziekenhuismedewerkers. Vorig jaar bleek bij een bevraging waaraan 353 mensen deelnamen, dat de helft dagelijks met de fiets naar het werk rijdt. Om dat verder te stimuleren, zorgen de ziekenhuizen voor de nodige voorzieningen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de vernieuwings- en uitbreidingswerken van de bewaakte fietsenstallingen voor medewerkers zich in de laatste fase. Op vrijdag 9 oktober moet de laatste fietsenstalling klaar zijn. Daarmee zal het aantal plaatsen in Sint-Niklaas verdubbelen. Ook de oplaadpunten voor e-bikes zullen dan klaar zijn. Het project werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Pendelfonds. (mb)