ZWIJNDRECHT. Milieubewegingen Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace & Natuurpunt Waasland scharen zich achter de idee van een parlementaire onderzoekscommissie in het PFOS-schandaal. Daarnaast vragen de milieubewegingen strengere voorwaarden voor de verdere graafwerken van de Oosterweeltunnel. De vergunning voor de graafwerken van Oosterweel is immers nog gebaseerd op het oude normenkader.

"Wij vragen om de voorwaarden van de milieuvergunning bij te stellen op basis van de nieuwe gezondheidsnormen", zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "Er zijn ook strikte voorwaarden nodig voor de aannemer en bouwheer alvorens de grote graafwerken van start kunnen gaan. Zo moet er minstens volledige duidelijkheid zijn over: of en waar de gronden verplaatst worden, of en hoe die tijdelijk kunnen worden opgeslagen, of het bedekken met folie wel afdoende bescherming biedt en of sanering realistisch is."

De Bond Beter Leefmilieu vraagt zich ook af wie gaat opdraaien voor de sanerings- en andere maatschappelijke kosten. "Wij roepen het Vlaams parlement op om voor een onderzoekscommissie te stemmen. De kwalijke traditie om industriële milieuvervuiling op de maatschappij af te wentelen, stopt hier", zegt Tycho Van Hauwaert van Bond Beter Leefmilieu. (mb)