SINT-NIKLAAS. Ongeveer een 1500-tal mensen kwamen gisteren naar de Grote Markt van Sint-Niklaas afgezakt voor VeloVeilig Vlaanderen. Met een ludieke wereldrecordpoging fietsbelrinkelen werd er aandacht voor meer fietsveiligheid gevraagd. Het wereldrecord uit Nederland werd niet verbroken, het Belgische record wel met een oorverdovend gerinkel.

Sportanker en bezieler van de actie Stijn Vlaeminck glunderde bij z’n aankomst op de Grote Markt. Vijf dagen lang fietste hij door heel Vlaanderen, op zoek naar gevaarlijke en veilige fietspunten en vooral verhalen van fietsers. "Ik ben al heel de week onder de indruk van de massale interesse voor VeloVeilig Vlaanderen. Fantastisch hoeveel Vlamingen van zich laten horen om de fietsveiligheid in Vlaanderen te verbeteren. Tot nu toe zijn er al meer dan 17.000 gevaarlijke fietspunten gemeld in de HLN-app die op hun beurt ook in totaal 34.000 keer bevestigd zijn. Het fietsbelconcert van daarnet was oorverdovend.", aldus Vlaeminck. 

Gevaarlijke fietspunten melden kan nog tot 15 mei. Zo worden andere fietsers gewaarschuwd, en laten deelnemers de lokale en Vlaamse overheid weten waar er nog werk is. Op 21 mei krijgt iedere deelnemer een VeloVeilig-rapport van zijn gemeente. (mb, foto’s: DPG Media)