KRUIBEKE/BEVEREN. Steeds meer mensen ontdekken de buurderijen sinds de maatregelen tegen het coronavirus van kracht zijn. Afgelopen zaterdag telde de Buurderij in Kruibeke maar liefst 4 keer meer klanten. In Beveren waren er dubbel zoveel bestellers als voor de coronacrisis. 

"Het is een logisch gevolg van de veilige manier van inkopen doen die wij aanbieden, als alternatief voor de supermarkt.", zegt Marijke Lambrechts, initiatiefneemster van de Buurderij in Kruibeke en Beveren. "Onze klanten kiezen van thuis uit wat ze de komende week willen eten en bestellen online via het buurderijplatform. Ook betalen gebeurt meteen online. Op de Buurderij zelf werken we nu met een drive in-systeem. Zo vermijden we direct contact met al onze klanten, want zij blijven in de auto zitten en wij plaatsen hun bestelling in de koffer zodat ze meteen kunnen doorrijden. Dankzij de inzet van vrijwilligers bieden we ook thuisleveringen aan. We plaatsen de bestelling voor de deur, bellen aan en zijn weer weg, zodat ze met niemand in contact hoeven komen. De mensen zijn ons daar enorm dankbaar voor."

"Zeker in deze tijden, vinden mensen het ook belangrijk te weten waar hun eten vandaan komt. Men wil de lokale boeren en producenten graag een extra duwtje in de rug geven door rechtstreeks bij hen te kopen, nu voor velen van hen een grote afzetmarkt wegvalt sinds de sluiting van horeca en markten.", aldus Lambrechts. 

Toch zorgt de crisis voor uitdagingen. Zo moet de Buurderij in Kruibeke tijdelijk uitwijken naar een andere locatie. Die werd gevonden in de Pieter Wijmshoeve aan de Melselestraat 67a te Haasdonk, één van de deelnemende groenteboeren. De Buurderij in Kruibeke gaat vanaf komende zaterdag door van 10.30 uur tot 12.00 uur, die van Beveren van 12.00 uur tot 14.00 uur aan de Sociale Campus, Pareinlaan 1 te Beveren. Bestellen kan vooraf tot donderdagavond via boerenenburen.be. (mb)