SINT-NIKLAAS. Maatwerkbedrijf Den Azalee uit Sint-Niklaas trekt aan de alarmbel. De organisatie is al enkele maanden het slachtoffer van goed georganiseerde bendes. Als er een textielophaling is gepland, gaan de bendes ‘s nachts op pad om de zakken textiel te stelen. 

"De bendes gaan overigens erg gewiekst tewerk.", zegt communicatieverantwoordelijke Danny Bontinck. "In een aantal gevallen worden de zakken of dozen door vooral vrouwen meegenomen en vervoert in kinderwagens of buggy’s. Enkele straten verderop staat een vrachtwagen waarin de zakken worden overgeladen. Het vermoeden bestaat dat reeds in de vrachtwagens het textiel wordt gesorteerd, waarna de daders de zakken of dozen met nog enkel niet herbruikbaar textiel opengescheurd terug op straat plaatsen."

Door de diefstallen mist de textielophaling van Den Azalee zijn doel in het creëren van jobs voor langdurig werklozen die moeilijk werk vinden op de reguliere arbeidsmarkt, en het verkleinen van de afvalberg door hergebruik. Om de wantoestanden tegen te gaan roept Den Azalee inwoners van Sint-Niklaas, Temse, Stekene en Sint-Gillis-Waas op hun textiel en kledij bij de huis-aan-huis ophalingen slechts in de ochtend duidelijk zichtbaar op het voetpad voor hun woning te plaatsen. Den Azalee start immers slechts om 8.15 uur met de textielophalingen huis-aan-huis.  Een andere mogelijkheid is om het textiel binnen te brengen tijdens de openingsuren van De Kringwinkels. "Het gebruik van de textielcontainers is in de eerste plaats enkel bedoeld voor na de openingsuren. We wijzen er uitdrukkelijk op dat het verboden is andere goederen en zelfs zakken textiel voor de containers te plaatsen. Dat is wettelijk sluikstort. De camerasystemen van Den Azalee registreren het sluikstort en de overtreders, waarna de politie tegen hen procesverbaal opstelt en ze een GAS-boete krijgen die kan oplopen tot 350 euro.", aldus Bontinck. (mb)