SINT-NIKLAAS. Er komen extra gevleugelde zebrapaden in Sint-Niklaas. Dat blijkt uit een antwoord op een schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Karel Noppe. Momenteel liggen er al gevleugelde zebrapaden in de Hofstraat en de Parklaan. In de nabije toekomst zullen er dergelijke zebrapaden bijkomen in de Hoge Boktstraat en in de Lepelhoekstraat ter hoogte van de Tortelduifstraat.

Bij gevleugde zebrapaden zijn de strepen een stuk langer tegen de rijrichting in. Daardoor moet gemotoriseerd verkeer vroeger stoppen en heeft de bestuurder een beter overzicht op de oversteekplaats. Die verhoogde zichtbaarheid maakt oversteken een stuk veiliger. 

"Uit studies blijkt dat voertuigen, na aanleg van een gevleugelde oversteekplaats, gemiddeld iets meer dan 3 meter vroeger stoppen en ook sneller voorrang verlenen. Het is dus veiliger voor de zwakke weggebruiker om daar over te steken.", zegt gemeenteraadslid Karel Noppe, "Het is een kleine maar doeltreffende maatregel die het aantal ongevallen op oversteekplaatsen doet dalen. Het maakt oversteekplaatsen een pak overzichtelijker. Ik ben dan ook blij dat het stadsbestuur dit ook zo ziet en in de (nabije) toekomst bijkomende gevleugelde oversteekplaatsen zal inrichten." (mb)