OOST-VLAANDEREN. Binnenkort het krijgt Oost-Vlaamse Fiets- en wandelmagazine StapAf een extra editie, StapAf+, gericht op personen met een beperking.  StapAf+ bundelt   vijf wandelroutes en drie fietsroutes die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Ook de bijhorende horecalocatie zijn gescreend op toegankelijkheid. Dove en blinde personen komen eveneens aan bod in StapAf+. En voor de gelegenheid wordt Oost-Vlaanderen ook met de auto ontdekt, langs routes in het Waasland, Scheldeland en de Vlaamse Ardennen. StapAf+ verschijnt in een oplage van 15.000 exemplaren en wordt gratis verdeeld naar tal van organisaties die zich inzetten voor personen met een beperking, de Oost-Vlaamse diensten voor toerisme en de provinciale domeinen. 

"We wijken niet af van ons concept", zegt Eddy Couckuyt, gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen, "We spelen onze toeristische troeven op dezelfde manier uit als voor personen zonder beperking, maar dragen er wel extra zorg voor dat hinderpalen worden geëlimineerd, of op zijn minst gesignaleerd."

Dat ook mensen met een beperking van een uitdaging houden, bewees de Nederlandse blogster Eelke Kelderman, die voor de hoofdreportage van het magazine op pad werd gestuurd voor het uittesten van de fietsroute rond de Gavers, nabij Geraardsbergen. Zij beklom nadien ook de legendarische Muur, in haar elektrische rolstoel, omdat ze dat graag wou proberen – tegen alle advies in – en omdat ze ondanks haar beperking ook graag grenzen verlegt. 

Wie een exemplaar van StapAf+ wil bestellen, kan terecht op de website tov.be/stapafmeteenplus.  (mb, foto's: tov)