REGIO. Het Havenbedrijf Antwerpen is gestart met een proefproject rond havenlandklassen, een driedaagse uitstap voor leerlingen naar de haven. Tijdens deze uitstap overnachten de leerlingen in de haven. Zo leren ze niet alleen de haven in al haar facetten, maar ook elkaar beter kennen. Het programma bestaat uit een mix van maritieme, logistieke en industriële activiteiten en natuur, cultuur en ontspanning. In het aanbod zit onder meer een GPS-spel in de haven, een ontdekkingstocht in Fort Liefkenshoek en een bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe. Leerlingen van het GTI Beveren proberen momenteel het programma als eerste uit. Ze kregen alvast een havenrondvaart met workshop ‘fotograferen met de smartphone’. 

Naast het GTI Beveren, zullen ook de scholen ‘De Dames’ uit Antwerpen en het ‘PITO’ uit Stabroek het programma uitproberen. Mede op basis van de ervaringen van deze drie scholen, zal het programma bijgestuurd worden. In het voorjaar van 2019 start een nieuwe reeks proefklassen waarvoor scholen zich nog kunnen inschrijven. De uiteindelijke doelstelling is een uitgebalanceerd aanbod dat de eerste scholen kunnen boeken vanaf volgend schooljaar.

Havenlandklassen is een samenwerking tussen APB Havencentrum - provincie Antwerpen, Havenbedrijf Antwerpen, de gemeente Beveren, Maatschappij Linkerscheldeoever, EGTS Linieland van Waas en Hulst, Stad Antwerpen, Agentschap Natuur en Bos. (mb, foto: Havenbedrijf Antwerpen)