TEMSE. Jonas Van Geel en Koen Wauters dagen de inwoners van Bornem en Temse uit in de De Grote Klein Elektro Strijd. Beide gemeenten nemen het tegen elkaar op om in één week tijd zoveel mogelijk oud en kapot klein elektro in te zamelen. Koen Wauters is de kapitein voor Temse.  Het is een wedstrijd van Make Belgium Great Again (MBGA) ten voordele van Rode Neuzen Dag. 

Woensdag 9 oktober is D-Day.  Dan staat Koen Wauters, samen met het MBGA-team en Recupel vanaf 13 uur op de Markt in Temse met een enorme lege container. Bedoeling is om deze container zo goed mogelijk te vullen met ongebruikt klein elektro als gsm’s, computers of koffiezetapparaten. Uiteraard moet Temse het daarbij beter doen dan Bornem.  Hoe meer klein elektro er wordt verzameld, hoe geld Recupel aan Rode Neuzen Dag schenkt. 

"Als er niets verandert zullen natuurlijke bronnen zoals goud en zilver tegen 2030 volledig uitgeput zijn", legt Frances Lefebure uit. "Die grondstoffen ontginnen is bovendien heel slecht voor mens en milieu, denk maar aan ontbossing en drooglegging. Wat weinig mensen weten is dat je ongebruikte elektrotoestellen perfect een tweede leven kan geven of recycleren. Elk huishouden heeft gemiddeld 4 oude gsm’s en 10 ongebruikte elektro-toestellen in huis liggen. Dat betekent dat er in heel België maar liefst 48 miljoen toestellen liggen te verkommeren. Een gsm is voor 99% herbruikbaar, maar op dit moment wordt maar 8% van de gsm’s gerecycleerd. Door onze kasten op te ruimen en kapotte toestellen binnen te brengen, maken we de wereld weer een pak schoner." (mb)