SINT-NIKLAAS. De afdeling Intensieve Zorgen van AZ Nikolaas is COVID-19 vrij. De laatste positieve COVID-19 patiënt werd donderdag naar een gewone COVID-19 cohort-afdeling overgebracht. Ook op de gewone COVID-19 cohort-afdelingen is het aantal bedden reeds sterk afgebouwd omwille van de daling van het aantal besmette patiënten. Gisteren waren er nog 11 patiënten opgenomen. Twee personen zijn opgenomen en wachten op het testresultaat. 

AZ Nikolaas en AZ Lokeren kenden een piek van 1 tot en met 4 april met 118 COVID-19 patiënten opgenomen waarvan 17 op de afdeling Intensieve zorgen. Deze patiënten verbleven op 5 COVID-19 cohort-afdelingen en 1 COVID-19 afdeling Intensieve zorgen. 

Het ziekenhuis heeft tijdens de pandemie geleerd dat voortdurend overleg en een goede samenwerking tussen hun eerste en tweede lijn heel belangrijk is. Toch zijn er bedenkingen voor het geval er een tweede golf komt. Als die er komt, zal het niet meer te verantwoorden zijn om de gehele reguliere werking van een algemeen ziekenhuis stop te zetten, zoals bij het begin van de pandemie werd gedaan. Daarvoor kijkt AZ Nikolaas naar de Vlaamse en federale beleidsmakers. Ook wijst AZ Nikolaas op een toenemende budgettaire schaarste en wordt de vraag gesteld wanneer de grenzen van steeds kleiner wordende ziekenhuizen bereikt. (mb)