SINT-NIKLAAS. De eerste animatiebeelden voor een nieuw ontwerp voor de Grote Markt leverden heel wat positieve reacties op. Begin volgend jaar wordt het definitieve ontwerp uitgetekend. In aanloop daarvan organiseert de start een participatietraject. Nog tot eind december kunnen inwoners aandachtspunten, suggesties en informatie aan de ontwerpers meegeven via een formulier, online inspiratietool, adviesgesprekken met expertengroepen en een speels pictoplay.

De stad Sint-Niklaas peilt met vier initiatieven naar de mening van de inwoners over hoe de Grote Markt er in de toekomst moet uitzien. Midden december ontvangen de inwoners een brochure over de visie van de ontwerpers. Via een formulier kan er feedback gegeven worden. 

Daarnaast komt er op  sint-niklaas.be/grotemarkt een inspiriratietool waarbij inwoners via een vragenlijst hun mening kwijt kunnen.  Professionele gebruikers van de Grote Markt kunnen via  adviesgesprekken input bezorgen aan de ontwerpers.  Wie niet graag formulieren invult, kan via creatieve stickers hun mening doorgeven. "Twintig creatieve stickertjes (een ‘pictoplay’) geven aan wat er zoal mogelijk is op het nieuwe marktplein, bijvoorbeeld sport, chillzone, waterpartij, grasplein … De stickers kunnen op een papieren marktplan gekleefd worden, dat bezorgd wordt aan het stadsbestuur.", klinkt het. "We hopen dat dit aanspreekt bij mensen die niet graag vragen invullen, maar ook bij kinderen en jongeren. Dit alternatief wordt verspreid via het welzijnshuis, de scholen en sint-niklaas.be/grotemarkt. Aanvragen kan ook via tel. 03 778 30 81."

Het stadsbestuur zal in de loop van januari de verzamelde informatie bezorgen aan de ontwerpers die er dan mee aan de slag moeten gaan. In het najaar van 2021 wordt het definitieve ontwerp verwacht. In 2023 starten de eigenlijke werken. Als alles volgens planning verloopt, zal de vernieuwde Grote Mark in 2024 heropenen met een groots feest. (mb, foto: stad Sint-Niklaas)

info: sint-niklaas.be/grotemarkt