OOST-VLAANDEREN. Bijna 7 op de 10 logies in de Oost-Vlaamse regio’s hebben goede vooruitzichten voor de maand juli. Voor 6 op 10 ziet augustus er veelbelovend uit maar door de trend van lastminuteboeken is er vaak nog onvoldoende zicht op de bezetting. Dat blijkt uit een bevraging van Toerisme Oost-Vlaanderen bij haar partnerlogies in het Waasland, Vlaamse Ardennen, Leiestreek, Scheldeland en Meetjesland. 

Vooral de uitbaters van vakantiewoningen voorzien een eerder goede tot zeer goede bezetting in de zomermaanden. Dat is te danken dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen. Ook voor B&B’s en de kampeerlogies zien de zomerboekingen er goed uit. Opvallend is dat de hotelsector weinig verbetering ziet in de zomermaanden. Dat is volgens de sector te wijten aan het wegblijven van buitenlandse toeristen, de zakentoeristen en het annuleren van grote evenementen.

"Het covidjaar is nog niet verteerd en buitenlands toerisme blijft voorlopig uit. Maar er is hoop voor de toekomst", zegt gedeputeerde-voorzitter Leentje Grillaert. "Ook dichtbij kan je een mooie vakantie beleven, beseften heel wat Belgen door de pandemie. Dat veel mensen ook dit jaar in België hun vakantie doorbrengen en nog even wachten om naar het buitenland te trekken, kunnen we alleen maar toejuichen. Dankzij de gunstige evolutie van de coronacijfers kunnen grote vakantiehuizen deze zomer ook grotere groepen ontvangen. Daar hebben mensen echt wel naar uitgekeken." 

"Ondanks positieve signalen blijft de nasleep van de coronacrisis nog steeds zware effecten hebben op de boekingen bij onze logies", aldus de gedeputeerde. "Maar we zijn zeker tevreden met de eerder positieve kijk op de zomermaanden en duimen dat die trend kan verdergezet worden in het najaar."(mb)