SINT-NIKLAAS.  Afvalintercommunale MIWA heeft een eigen app, MIWA My Waste, gelanceerd. Daarin kunnen inwoners van Midden-Waasland hun eigen afvalproductie in realtime monitoren. Het platform is nl gelinkt aan de software die achter de slimme ‘diftar’ huisvuilcontainers zit. De chip in die grijze containers meet het exacte restafvalverbruik per huishouden. 

Door mensen hun eigen restafvalverbruik te laten meten en te laten vergelijken met het gemiddelde van andere gezinnen met even veel gezinsleden, hoopt MIWA het restafvalcijfer met minstens 25% laten dalen. De app toont verder de afvalkalender. Gezinnen die hun hoeveelheid restafval verminderen, kunnen punten sparen. 

De app is reeds beschikbaar voor de inwoners van Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene en Waasmunster. De inwoners van Temse moeten wachten tot januari om de app te gebruiken, tot wanneer het diftarsysteem daar is uitgerold. Niet-particulieren moeten tot eind dit jaar wachten om de app te kunnen gebruiken. Wie vragen heeft over de app, kan terecht op miwa.be/app of op 03 776 72 50. (mb)