RUPELMONDE.  Ter gelegenheid van Open Monumentendag heeft de Provincie Oost-Vlaanderen, in samenwerking met de gemeente Kruibeke, een nieuwe erfgoedgids uitgebracht over de getijdenmolen in Rupelmonde. De molen is de oudste maalvaardige getijdenmolen ter wereld. 

De latere keizer Karel liet in 1517 in de schaduw van het Gravenkasteel een schors-, rogge- en tarwemolen bouwen die wordt aangedreven door het getij op de Schelde. Meer dan vijf eeuwen lang was de molen van levensbelang voor de lokale bevolking.

De gids ‘De getijdenmolen van Rupelmonde. 500 jaar malen op het getij', van de hand van historicus Kevin Poschet, kost 10 euro en kan gekocht worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De gids is ook verkrijgbaar bij het Infopunt aan de getijdenmolen, Dienst Toerisme Kruibeke, Kasteel Wissekerke, Provinciale Erfgoedsite Mola in Wachtebeke, De Zwalmmolen, Provinciale Erfgoedsite Ename, PAC Het Zuid in Gent en de boekhandel. (mb)