REGIO. Omdat het KMI een waarschuwing heeft uitgestuurd, heeft de FOD Binnenlandse zaken  het noodnummer 1722 preventief geactiveerd.  Het activeren van het nummer houdt geen waardeoordeel in m.b.t. de ernst van de waarschuwing of de eventuele schade die deze zou kunnen veroorzaken.

Het nummer 1722 is geen noodnummer. Enkel de nummers 112 (brandweer, ambulance) en 101 (politie) zijn noodnummers. Het nummer 1722 heeft de bedoeling om de burger weg te houden van de noodnummers wanneer er geen sprake is van een levensbedreigende of potentieel levensbedreigende situatie. Bel dus enkel naar het noodnummer 112 wanneer er dringend medische hulp of dringende brandweerhulp nodig is (bijvoorbeeld bij brand).

"Als je toch belt naar het noodnummer 112 voor een niet-dringende brandweerinterventie, zal de operator je niet verder helpen maar vragen om naar het nummer 1722 te bellen.", klinkt het. FOD Binnenlandse Zaken wijst er op dat het bij noodweer druk kan zijn en vraagt om geduld te oefenen en vooral om niet in te haken. 

De brandweer helpt altijd eerst de mensen die in levensgevaar zijn. Tijdens of na een storm of een onweer komen zij ook tussen als er gevaar is voor bewoners of voor derden, bijvoorbeeld als een grote boom een huis dreigt te vernielen. De brandweer is echter geen klusjes- of hersteldienst. Zij komen dus niet langs om dakpannen goed te leggen, glazen koepels of terrasoverdekkingen te herstellen, dakgoot uit te kuisen of te herstellen, om een omgevallen boom of loshangende tak die op je eigen grond ligt in stukken te zagen en te verwijderen. (mb)

UPDATE: Het KMI voorziet momenteel geen noodweer meer. Het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies is gedeactiveerd.