OOST-VLAANDEREN.  De provincie Oost-Vlaanderen verlengt de groepsaankoop voor zonnepanelen en thuisbatterijen. Bij de groepsaankoop die oorspronkelijk liep tot 14 juni schreven 9 134 geïnteresseerden in. Al 36 procent daarvan aanvaardde reeds het persoonlijk voorstel en dat is vrij hoog. Zo’n 86 procent van de deelnemers die een zonnepaneleninstallatie via deze groepsaankoop bestellen, nemen er meteen ook een thuisbatterij bij. De provincie spreekt van groot succes en verlengt de groepsaankoop tot 12 augustus. 

Wie voor 12 augustus 2022 inschrijft, mag midden augustus een persoonlijk voorstel verwachten. Deelnemen aan de groepsaankoop is vrijblijvend, zonder verplichting tot aankoop. Wie het persoonlijk voorstel aanvaardt, mag de installatie verwachten in de winter 2022-23. Wie intekent, kan rekenen op de gekende voordelen van groepsaankopen: een scherpe prijs aan de beste kwaliteit en een vlotte administratieve opvolging. Het aanbod bestaat uit een compleet kwalitatief zonnepanelensysteem. De installatie is inclusief plaatsing en elektrische keuring. 

"Dankzij deze groepsaankoop zullen deze zomer 2 539 zonnepaneleninstallaties en 365 thuisbatterijen in Oost-Vlaanderen geplaatst worden. In alle 60 Oost-Vlaamse steden en gemeenten doen burgers en KMO’s mee! 100% provinciale dekking, dat stemt mij hoopvol. Deze editie bewijst nogmaals de kracht van een groepsaankoop: we bundelen de vraag naar duurzame en betaalbare energie en bieden via de veiling een interessant aanbod op maat. Samen met de leverancier en de lokale besturen zetten we de transitie naar duurzame energie op de rails, binnen handbereik van elke burger of KMO.", aldus gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Energie en Klimaat. 

Door te investeren in zonnepanelen reduceren huishoudens hun CO2-uitstoot. Die is vooral te wijten aan de verwarming van woningen via fossiele brandstoffen. In Oost-Vlaanderen zijn de huishoudens verantwoordelijk voor 29,6% van de totale CO2-uitstoot. In 2019 was, vergeleken met 2011 een daling van 5,9 procent CO2-uitstoot. Die daling is volgens de provincie vooral te danken aan de inspanningen van huishoudens. (mb)

info: oost-vlaanderen.be/zonnepanelen