REGIO. De provincie Oost-Vlaanderen is op zoek naar percelen met oogstresten van suikerbieten. Bedoeling is om komende winter 20 à 30 ha voedselrijke velden te voorzien voor de komst van kleine zwanen en andere wintergasten. De provincie lanceert een prijsvraag naar Oost-Vlaamse landbouwers. 

"Deze actie biedt een meerwaarde voor landbouwers door het extra inkomen voor de oogstresten van de suikerbietenteelt. Daarnaast houdt het de wintergasten weg van de, met wintergranen ingezaaide, velden in de polders.", zegt gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en Platteland.

Landbouwers met een perceel van minstens 1 ha, gelegen in een Oost-Vlaams poldergebied, mogen een offerte indienen. Ook moet minstens de helft van een perceel op meer dan 50 meter van de openbare weg liggen. Verder moet het perceel suikerbietenloof en -resten bevatten die afkomstig zijn van een oogst na 1 november 2020. Het suikerbietenloof en -resten lijven, zonder kerende grondbewerking, op de akker tot minimaal 31 december 2020. Dat betekent ook dat de landbouwers na de oogst van de bieten enkele weken moeten wachten met het inzaaien van het wintergraan op de percelen die ze aanbieden.

Geïnteresseerde landbouwers kunnen tot 6 oktober 2020 een offerte indienen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per brief naar Provincie Oost-Vlaanderen t.a.v. dienst Landbouw & Platteland, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent. 

Vereiste gegevens zijn: oppervlakte per perceel (in ha), totale oppervlakte van prijsopgave (in ha), ligging of adres van perceel/percelen en de prijs per ha in euro. Het is ook mogelijk een tweede prijs op te geven met het engagement suikerbietenloof en -resten tot 31 januari 2021 te laten liggen.

kleine zwaan

De kleine zwaan is een Europees beschermde wintergast. Een belangrijk deel van de populatie maakt jaarlijks een tussenstop in het noorden van Oost-Vlaanderen tijdens hun trektocht van de Noord-Russische toendra naar een zuidelijkere bestemming. De vogels verblijven hier enkele weken tijdens de winterperiode. Ze komen op krachten en gaan vooral op zoek naar suikerbietresten. (mb)

info: oost-vlaanderen.be/foerageervelden