REGIO. Op zaterdag 6 januari 2018 overleed in het Nederlandse Kapellebrug radioicoon Peter Van Dam na een slepende ziekte. Peter Van Dam, het pseudoniem van Peter Nijdens, werd 65 jaar. Zijn karakteristieke stem en unieke stijl maakte van hem een groot radiofiguur in binnen- en buitenland. In de beginperiode van televisiezender VTM was hij de vaste stem voor trailers en voice-over bij verschillende televisieprogramma’s. Maar zijn hart lag bij het medium radio. 

De lange radiocarrière van Peter Van Dam startte in 1972 bij zeezender Radio 199 (Radio Caroline), gevolgd door Radio Atlantis en het Radio Mi Amigo van Sylvain Tack. Peter Van Dam was ook de enige Vlaming die voor het Nederlandse Hilversum 3 heeft gewerkt. In Nederland werkte hij later ook nog voor de Tros, Avro, KRO en Radio 10 Gold.  In Vlaanderen maakte hij in de jaren 1980 het programma ‘Hollywood Music’ en ‘Belga Live’ voor tientallen lokale radio’s. Eind jaren 1990 richtte Peter Van Dam samen met Radio 10-oprichter Jeroen Soer en Radio 2 top 30-presentator Guy De Vynck kabelradio Flandria op. Dat avontuur eindigde in 2000, waarna hij nog radio maakte bij NRJ, Maeva FM en Radio Contact. Tot kort voor zijn dood presenteerde hij het programma Manneke Pop bij Mi Amigo International. 

Heel wat Vlaamse lokale radio’s hebben besloten om een laatste eer te bewijzen aan Peter Van Dam door op hetzelfde ogenblik, vrijdagmiddag om 14 uur, het Peace van Peter Hallett te draaien op het tijdstip dat zijn uitvaartplechtigheid in Hulst begint. (mb, foto: Radiovisie.eu)