SINT-NIKLAAS. Sint-Niklaas wil tegen eind dit jaar 36 laadpalen hebben voor elektrische voertuigen. De eerste 25 laadpalen werden tussen 2016 en 2019 geplaatst. Tegen midden 2021 zullen de resterende 11 laadpalen geplaatst worden. Die zullen geplaatst worden parking Grote Markt (3 laadpalen), Zulmaplein (Puivelde), sporthal Nieuwkerken, Kroonmolenplein, Vlasstraat, Heidebloemstraat, Pater Segersstraat, Nobels- Peelmanstraat (parking OOC Den Azalee) en Driekoningenstraat. Dat blijkt uit een antwoord op een schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Karel Noppe. Voor de verdere uitbreiding van het netwerk van laadpalen wacht de stad op een nieuw projectvoorstel vanuit Vlaanderen voor de periode 2021-2025.

Voor het plaatsen van de laadpalen werkt Fluvius samen met de private partner Allego België. Zij installeren de laadinfrastructuur en baten die uit. Het opladen aan een publieke laadpaal doet een gebruiker op eigen kosten via een overeenkomst met de private uitbater Allego. "Open Vld ondersteunt de doelstelling om publieke laadinfrastructuur te voorzien in onze stad en haar deelgemeenten. Dat is niet alleen nuttig voor bezoekers maar ook voor bewoners die thuis niet kunnen opladen. Voor ons in het belangrijk dat gebruikers binnen een redelijke straal rond hun woonplaats hun elektrisch voertuig kunnen opladen. Dat is een essentiële voorwaarde om de aankoop en het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren.", aldus Noppe. 

Een overzicht van alle publieke laadpalen in Sint-Niklaas (en heel Vlaanderen) is te vinden op de website milieuvriendelijkevoertuigen.be. (mb, foto: Karel Noppe)