SINT-NIKLAAS. Het Sint-Niklase schepencollege neemt een aantal steunmaatregelen voor de middenstand. Vorige week werd het aanslagbiljet voor de terrasbelasting van 2019 verstuurd. De horeca krijgt uitstel tot minstens 1 oktober om deze te betalen. De terrasbelasting voor dit jaar wordt zelfs gehalveerd. Normaal zou aan de horecazaken binnen de stadskern gevraagd worden om de ter beschikking gestelde parasols in 2020 over te kopen. Dat wordt uitgesteld tot 2021. 

Voor de periode dat de wekelijkse markt niet kan plaatsvinden, krijgen de markkramers korting op de lidgeldfactuur. Er wordt een vrijstelling voorzien van concessies en huurovereenkomsten van stadsinfrastructuur voor de periode dat de coronacrisis blijft duren. Deze regeling geldt niet voor overeenkomsten voor privéwoningen.

De stad zal na afloop van de coronacrisis een promotiecampagne opzetten om bij lokale handelaars te kopen. In afwachting daarvan ondersteunt de stad ondernemers met tips van hoe ze met de crisis kunnen omgaan. 

Wie kaartjes heeft voor evenementen en de voorstellingen van het cultuurcentrum, zijn hun geld niet kwijt. De stad wil daarvoor een systeem van omruiling, tegoedbon of terugbetaling opzetten.

Stedelijke initiatieven en projecten worden noodgedwongen stopgezet tot eind periode met crisismaatregelen. Zo wordt ook de donderdagse markt stopgezet. Verder vraagt de stad begrip voor het tijdelijk stopzetten van werken in de stad. (mb)