SINT-NIKLAAS. De stad Sint-Niklaas gaat haar ‘Schoon volk’ danken voor hun inspanningen in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Het schoon volk bestaat uit 130 Sint-Niklazenaren die sinds het begin van de coronacrisis op straat komen om zwerfvuil te verzamelen. Vorig jaar verzamelden zij 8 ton zwerfvuil, dat is meer dan 1.100 afvalzakken. Eind mei krijgen ze allemaal een geschenkenmand als bedankje. 

De hulp voor het inzamelen van zwerfvuil en sluikstort is nodig want het kost de maatschappij handenvol geld. Vorig jaar gaf de stad 885.000 euro uit voor het ruimen van zwerfvuil en sluikstorten. Dagelijks zijn er 40 personeelsleden mee bezig. Wie betrapt wordt, betaalt naast een GAS-boete tot 350 euro ook de verwerkingskosten. Afhankelijk van de hoeveelheid kan dat oplopen tot bijna 700 euro. 

Morgen start er een nieuwe zwerfvuilcampagne met tien opmerkelijke straatbeelden. Tegelijk roept het stadsbestuur haar inwoners op om zich in te zetten voor een propere buurt. Aansluiten bij Schoon Volk kan via miwa.be/schoonvolk. (mb)