LOKEREN. De stad Lokeren neemt maatregelen als reactie op de energiecrisis. Voortaan gaat de straatverlichting uit tussen 23 uur en 5 uur ‘s ochtends, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Dat moet de stad jaarlijks 600.000 euro opleveren. Om veiligheidsredenen blijft in een aantal stadskernen de bestaande verlichting behouden. 

Daarnaast gaat de verwarming in de stadsgebouwen minstens één graad lager, wat een energiebesparing van 7 procent oplevert. Ook gaan de fonteinen aan de Markt, Prinses Josephine-Charlotte park en de Groentemarkt vroeger uit en wordt de koeling van het datacenter van de stad aangepast. Tot slot wordt het LED-scherm op de markt definitief weggehaald. 

Er zijn ook plannen om op langere termijn energie te besparen. Zo wil de stad tegen 2030 alle openbare verlichting omschakelen naar interactieve ledverlichting en zet Lokeren volop in op zonne-energie: er komen zonnepanelen op stadsgebouwen, snelheidsborden op zonne-energie en wordt de mogelijkheid van drijvende zonnepanelen op de vijver in E17/3 onderzocht. 

De stad wijst er op dat ze al langer bezig is om energiezuiniger te werken. Zo beschikken al heel wat stadsgebouwen over ledverlichting en wordt er bij elke nieuwbouw standaard gekozen voor ledverlichting, hebben al verschillende gebouwen zonnepanelen en wordt ingezet op duurzame mobiliteit. 

Wie zelf ook energiebesparende maatregelen wil nemen, kan terecht op lokeren.be/energie voor nuttige tips en informatie rond premies. (mb)