BEVEREN. Mensen waarvan de GFT-container niet gechipt is geraakt bij de chiprondes van Ibogem hoeven wellicht zelf niet naar Ibogem te rijden. Dat blijkt uit een antwoord van Ibogem-voorzitter Roger Heirwegh op een vraag van gemeenteraadslid Issam Benali (sp.a).  Ibogem had per straat twee chiprondes voorzien. Volgens het begeleidend schrijven van Ibogem zouden burgers die hun container tijdens die rondes niet buiten zouden zetten, zouden zelf naar Ibogem moeten rijden om ‘m te laten chippen.  

In de praktijk werden heel wat containers die wel buiten stonden, niet gechipt. Dat zorgde voor heel wat verontwaardigde reacties op onder meer Facebook. Ook  sp.a-gemeenteraadslid Issam Benali ontving heel wat klachten. Op de jongste gemeenteraad vroeg Benali uitleg aan Ibogem-voorzitter  Roger Heirwegh. Uit zijn antwoord blijkt dat Ibogem het aantal GFT-containers te laag heeft ingeschat. "Aangezien de fout niet bij de inwoners ligt, maar bij een verkeerde inschatting van Ibogem lijkt het logisch dat Ibogem zelf een oplossing zoekt. "Het zou niet correct zijn om deze mensen zich te laten verplaatsen naar Ibogem met een GFT-container", stelt Benali.  Heirwegh vraagt dat iedereen wiens container niet gechipt is geraakt, z’n gegevens doorgeeft aan Ibogem, dat dan alsnog ter plaatse zal komen om de GFT-container te chippen. Ibogem heeft hiervoor op haar website alvast een apart formulier voorzien. 

DIFTAR

Vanaf 1 mei stapt afvalintercommunale Ibogem over op het DIFTAR-systeem voor GFT-afval. In dat systeem betalen mensen geen vaste prijs meer maar wel per gewicht afval dat ze produceren. Daarvoor moeten alle GFT-containers gechipt worden. (mb)