SINT-NIKLAAS. Tweedehandszaak Troc.com veilt schilderijen van de hand van Achiel Van Sassenbrouck, Emiel Lecomte en Rob Graafland ten voordele van het Rode Kruis in Sint-Niklaas. Het Rode Kruis kreeg de schilderijen als schenking. Met de opbrengst van de verkoop wil het Rode Kruis een nieuwe ziekenwagen aankopen.  De veiling loopt nog tot komend weekend via tweedehands.be. De schilderijen zijn eveneens na afspraak te bekijken bij Troc.com. 

de werken

Het eerste werk is getiteld ‘Omstreken van Oudenburg’ en is van de hand van Achiel Van Sassenbrouck (Brugge 1886 – Gent 1979). Van Sassenbrouck schilderde portretten, maar was vooral de schilder van composities waarop haven- of landarbeiders voorkwamen. Hij had een eigen expressionistische stijl: hoekig, in afgelijnde en fel gekleurde vlakken. Talrijke musea bezitten werk van Van Sassenbrouck.

Het tweede schilderij, ‘Vijver met Bomen’ is getekend Emile Lecomte (‘s Gravenbrakel 1866 – Sint-Gillis 1938). Lecomte was een impressionist die vooral landschappen, tuinen en parken schilderde. Hij was lange tijd ook directeur van het kunsttijdschrift ‘La Nervie’ en lid van de Brusselse Cercle Artistique et Littéraire.

Het absolute topwerk, ‘Dame met Boek’, werd geschilderd door Rob Graafland (Maastricht 1975 – Heerlen 1940). Graafland wordt omschreven als romantische impressionist wiens werken zich richten op de schoonheid van het leven.

 

Geïnteresseerden kunnen de werken na afspraak bezichtigen bij Troc.com in Sint-Niklaas of een bod uitbrengen op tweedehands.be (zoekterm: rode kruis veiling). (mb)