BEVEREN. Toen de organisatoren achter festivals als Paradise City Festival en Klub Dramatik begin dit jaar bekend maakten dat ze in september in Doel een festival willen organiseren onder de naam Doel Festival, botste dat vrijwel meteen op protest van bewoners en verenigingen. Dat protest werd vorige week aangescherpt met een brief aan het schepencollege van Beveren. De brief was ondertekend door een grote meerderheid van de inwoners, alle vereniging uit Doel en booteigenaars uit de jachthaven. Bewoners vrezen niet enkel voor overlast maar ook voor vandalisme en andere veiligheidsrisico’s. 

Het schrijven kwam er nadat het schepencollege een positief advies voor het festival had gegeven. Nu blijkt dat er ook daar de kar stilaan wordt gekeerd. Het college heeft laten weten dat de geplande camping voor 1200 festivalgangers er niet mag komen. Hoe de festivalgangers na het einde van de eerste festivaldag de nacht moeten doorbrengen, is niet bekend. Hoe het met parkeergelegenheid voor de verwachte 1500 auto’s gesteld is, is eveneens niet bekend.  "Op een schriftelijke vraag van de onafhankelijke lijst Beveren 2020 hoeveel manuren politie de burgemeester voorziet om de veiligheid te garanderen kwam nog geen antwoord.", laat woordvoerder Jan Creve weten. 

"Dat het festival nog altijd wordt aangekondigd, nadat er een duidelijk afwijzing kwam van de bewoners en de verenigingen kan ter plaatse op weinig begrip rekenen. Dat de naam van het dorp wordt gebruikt voor een festival wijst op een verregaand gebrek aan respect.", gaat Creve verder, "Bewoners vrezen met de aankondiging voor een technofestival ook imagoschade. Door Doel op deze manier als ‘feestplek’ te lanceren in plaats van als historisch waardevol dorp dreigt opnieuw een toename van ongenode nachtelijke gasten en toenemend vandalisme. Bij het recent gesloten akkoord ‘Verbond van de Toekomst’ wordt sterk ingezet op het behoud van het kleinschalige en het karakteristieke van de historische dorpskern. Dat lijkt toch moeilijk samen te gaan met een grootschalig technofestival van en voor buitenstaanders en dat bovendien enkel geïnteresseerd is in het decor van graffiti en de gevandaliseerde gevels van het dorp." (mb)