SINT-NIKLAAS.  Winkelketen WE is door het Waasland Shopping Center uitgeroepen tot allereerste winnaar van de W.Smile Games. Naast een algemene prijs werd ook per categorie een winnaar uitgeroepen. Voor Health & Beauty was dat kapsalon H&L, bij Culture, Gifts & Leisure wint TUI, bij Food haalde Leonidas de trofee en Tupperware stond op één in de categorie Household. In de groep Fashion haalde Trent Men in de eerste ronde evenveel punten als WE en krijgt daarom ook een onderscheiding. Tot slot werd Citybloem gelauwerd als winkel die in de loop van het project de grootste vooruitgang heeft gemaakt.

Bij de beoordelingen van de winkels gingen mysterieshoppers in de loop van het jaar zes keer langs bij de winkels van het shopping center. Ze letten daarbij op het eerste klantencontact en gaven punten op goed oogcontact, een glimlach en de begroeting. Na deze zes rondes werden de vier best scorende winkels verder beoordeeld op vriendelijkheid tijdens het hele koopproces. Fashionretailer WE scoorde het daarop het best. 

Uit het onderzoek zijn ook een aantal ‘algemene’ conclusies te trekken. Zo maken 70% van de handelaars oogcontact, waarvan 56% dat combineren met een glimlach en 52% de klant ook mondeling begroeten. Algemeen kregen de retailers een 7/10 voor klantvriendelijkheid. (mb)