SINT-NIKLAAS. Waar eens textielfabriek Schoeters - Bruggeman gelegen was, verrijst een nieuwe woonwijk. Woonerf De Weverij wordt een autoluwe woonwijk met 209 woningen, appartementen en erkende assistentiewoningen. Op basis van voorlopige cijfers is een kwart van de kopers jonger dan 35 jaar, nog een kwart is tussen 35 en 50 jaar oud en bijna de helft van de kopers is ouder dan 50 jaar. Tussen eind 2017 en 2019 zullen alle woningen opgeleverd zijn. 

De nieuwe woonwijk De Weverij zal geprankt liggen tussen de Lamstraat, de Antwerpsesteenweg en de Lindenstraat op de plaats waar ooit textielfabriek Schoeters - Bruggeman stond. Het is een van de eerste grote inbreidingsprojecten in de stad en kon dan ook van bij de eerste herontwikkelingsplannen rekenen op heel wat interesse van het stadsbestuur van Sint-Niklaas. "Dit is een voorbeeld voor toekomstige projecten in Sint-Niklaas," zegt Christel Geerts, Schepen van Ruimtelijke Ordening. "Groen, een mix van woningtypes, autoluw en doorwaadbaar door fietsers en voetgangers."

De wijk wordt in verschillende fasen gebouwd en zal in totaal 209 wooneenheden tellen met een mix van appartementen (vanaf 139.500 euro), eengezinswoningen (vanaf 239.500 euro) en erkende assistentiewoningen (vanaf 169.900 euro). De vermelde prijzen zijn telkens exclusief btw, registratie- en notariskosten. Ruim 80 procent van de woningen kent reeds een eigenaar. Het profiel van die eigenaars is volgens projectontwikkelaar Cores een mix van verschillende leeftijden: een kwart is jonger dan 35 jaar, nog een kwart is tussen 35 en 50 jaar en bijna de helft is ouder dan 50 jaar. Bijna allen komen ze uit Sint-Niklaas of een buurgemeente. 

De eerste eengezinswoningen, waarvan de bouw in januari 2016 startte, zullen in het najaar van 2017 opgeleverd worden. De erkende assistentiewoningen kunnen begin 2018 in gebruik genomen worden. In het voorjaar van 2018 zullen ook de eigenaars van de appartementen hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe stekje. De laatste woningen zullen in de loop van 2019 opgeleverd worden. 

Wie interesse heeft in een woning in Woonerf De Weverij kan op donderdag, van 11 tot 15 uur, en op zaterdag van 10 tot 14 uur terecht in het tijdelijke verkoopkantoor aan de Stationsstraat 98. (mb)